Atlas Soğutma

Yaban Mersini Muhafaza Yöntemi

Yaban mersini yetiştiriciliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde yaz aylarında Karadeniz bölgesinin yüksek kesimlerinde yetiştirilen yaban mersini, dünyada ABD, Kanada, Şili, Arjantin, Almanya, Meksika ve Polonya’da yetişmektedir.


1- Yaban Mersini Hasat Dönemi


Yaban mersini hasat dönemi meyve olgunlaşmak üzereyken veya meyvenin tanelerinin rengi, tadındaki şeker ve asit içeriğinin kontrol edilmesiyle yapılmaktadır. Hasat edilen ürünün hasat zamanı geçmeden el yardımı ile toplanması ve ardından 0 oC’li ön soğutma işlemi uygulanması gerekir. Ön soğutma işlemi sayesinde ürünün su kaybını azaltarak raf ömrü uzatılmış olur. Aksi taktirde meyve hızla çürümeye veya küflenmeye başlayacaktır. 

Hasat döneminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri yumuşak olgun ürünler ile sert olgun ürünlerin bir arada muhafaza edilmemesine dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü yumuşak meyveler bozulmaya elverişlidir. 

2- Yaban Mersini KA / UDO ile Muhafaza Edilmesi


Yaban mersininin muhafaza edilebilmesi soğuk zincir ile mümkündür. Yaban mersini, -5.5 / 0oC aralığında %90- 95 bağıl nemde depolanması gereken meyve çeşididir. Bu şartlar sağlandığı durumda yaklaşık 2 hafta muhafaza edilebilirken, 4-6 haftaya kadar depolama süresi uzatılabilir. Ancak uzayan depolama süreleri meyvenin kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Yaban mersini farklı soğuk zincirlerde depolanabilirken, her muhafaza yönteminde meyvenin depolama koşulu değişkenlik gösterir. Örneğin Kontrollü Atmosfer (KA) depolama koşullarında (%3 O2 ve 10% CO2 de) meyvenin raf ömrü 8 haftaya kadar muhafaza edilir.

Palliflex depolama tekniği sayesinde yaban mersini meyvesi 9 – 10 haftaya kadar muhafaza edilebilir. Yaban mersininin uygun koşullardan saklanabilmesi için cinsinin, hangi ülkede ve bölgede yetiştiğinin bilinmesi ve buna uygun saklama koşullarının uygulanması gerekir.  

Kısacası yaban mersini meyvesi hasattan hemen sonra ön soğutma koşullarına uygun olacak şekilde depolanarak muhafaza edilmelidir. Daha sonra uzun süreli depolama için uygun depolama koşullarında saklanarak muhafaza edilmelidir.  Depolama esnasında üründeki su kaybının önlenmesi için ambalaj kullanılır. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.