Soğuk zincir, üretilen tüketim maddelerinin besleyici niteliklerini yitirmeden ve aynı zamanda bozmadan tüketiciye ulaşabilmesi belirli sıcaklık değerinde muhafaza edilmesidir. Aynı zamanda soğuk zincir, üretim aşamasından başlayıp sevkiyat, depolama ve tüketim aşamasına kadar ki süreçte gıda ürünlerinin düşük sıcaklıkta saklanmasıdır.
Günümüzde, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma isteğinde artış yaşanmaktadır. Bu da büyük ölçekli marketlerden küçük ölçekli marketlere kadar olan dağıtım kanalında Soğuk Zincirin önemini arttırmakta, daha fazla dikkat ve özenle sürdürülebilmesi gerektiğini göstermektedir.
Dondurulmuş ürünler nasıl muhafaza edilmelidir?
• Dondurulmuş ürünler -18°C’de, derin dondurucuda, son kullanma tarihine kadar muhafaza edilebilir.
• Çözünmüş olan ürünler soğuk zincirin kırılmaması açısından asla tekrar dondurulmamalıdır.
Soğuk zincirde uygulanacak sıcaklık değerleri gıdanın çeşidine göre değişim göstermektedir. Üretilen gıdalara uygun sıcaklık değerlerini belirlemek önemlidir. Bu nedenle gıdalar, içerdiği nem ve üretildiği koşullardaki sıcaklık değerlerine göre kuru, donuk, serin ve soğuk ürün olarak dört ana gruba ayrılır.
• Medikal ürünlerin taşımacılığında, uzun süre ısı korunumu sağlanması gereken veya ısıdan uzak kalması gereken ilaçların lojistiğinde
• Gıda ürünlerinin bozulmadan kilometrelerce, saatlerce taşınmasında
• Kuru buz veya buz aküleri yardımıyla soğuk tutulması gereken ürünlerin taşınımında
• Kan, organ, ilaç, gıdaların nakliyesinde
• Sebze ve meyvelerin taşımacılığında vb. birçok alanda soğuk zincir sistemlerinin kullanımına ihtiyaç duyulur.
Et, süt, balık ve donmuş ürünler gibi hassas gıdaların korunmasında “Sıcaklık” çok önemli bir parametredir. Sıcaklık değişimleri, mikroorganizmaların üremesine neden olarak ürünlerin fiziksel, duyusal ve kimyasal yapılarının bozulmasına sebebiyet verir. Bu nedenle mikroorganizmaların ürememesi ve gıdaların tazeliğinin bozulmaması için soğuk zincirin üretimden tüketime kadar ki tüm aşamada kırılmaması gerekir.
Soğuk Zincir perakende de mal kabul aşamasıyla başlar. Taze ve donmuş gıda üreticileri gıdaları yasal düzenleme gereği soğuk zinciri muhafaza ederek satış noktasına veya deposuna ulaştırılır. Üreticiden frigorifik araçlarla gelen ürünler, perakende firmasının sorumlu mal kabul personeli tarafından kontrol edilerek alınır.
Taze gıdanın cinsine ve firmaların kalite güvence anlayışına göre şekillenen bir dizi kontrolden geçirilerek hızla soğuk odalarda korumaya alınır. Taze ve donmuş gıdalar türlerine göre farklı sıcaklıklardaki reyonlarda satışa sunulur. Reyon sıcaklık kontrolleri çeşitli yöntemlerle sürekli olarak yapılmalıdır.
Bazı satış noktaları sıcaklığı hassas gıdaların soğuk zincirinin kırılmadan taşınabilmesi için tüketicilerine dondurulmuş gıda torbası, sıcaklık koruma çantası vb. çözümler de sunmaktadır. Bu çözümler sayesinde gıdalar Soğuk Zinciri kırmadan güvenli şekilde sevk edilip saklanabilmekte ürünlerin tazeliği ve güvenlik şartları korunabilmektedir.
Uzman ekibimiz tarafından projelendirilip verimliliği ve çevresel faktörleri ön planda tutarak en uygun soğuk zincir kullanım alanları konusunda hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.