Soğutmasız bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Gerçek anlamda şunu söyleyebiliriz ki, üzerinde yaşadığımız dünya, günümüz nüfus ve koşulları düşünüldüğünde yaşam kalitesinin oldukça düştüğü bir hal alırdı.
Bir soğuk hava deposu ya da soğuk odayı tanımlamak gerekirse, içinde belirli bir sıcaklığın yapay olarak üretildiği depodur. Soğuk hava depoları genellikle ürünleri dış sıcaklığın altındaki bir ortamda saklamak için tasarlanmışlardır.
Soğuk odalar, gıdaların anlık ya da uzun süreli muhafazası için olabilecek en doğru ortamları oluşturur. Sebze ve meyve gibi gıdaların bozulmasını engellemek ve tüketim ömrünü uzatmak, özel olarak tasarlanan soğuk odaların temel işlevidir.
Soğuk Odalar, gıda ve diğer ürünleri normal oda sıcaklığından çok daha soğuk tutacakları için en iyi saklama koşullarına sahiptirler. Bu nedenle soğuk hava depoları, bozulabilir gıda ve ürünlerin saklanması için mükemmel bir seçimdir. Bu birimlerin sağladığı çeşitli faydalar vardır. Hem kişisel hem de ticari kullanım için günümüzde artık zorunluluk halini almıştır.
Soğuk hava depoları sıcaklığa ya da muhafaza edilmek istenen ürünlerin ihtiyacına göre ayarlanabilir ve bir depodaki ürünün nem oranını korumaktan, dondurulmuş gıda ortamlarına, tıbbi malzeme depoları, farklı endüstri alanlarının ar-ge laboratuvarlarında test kabini olarak, et entegre tesisleri, sebze ve meyve depoları, çeşitli su ürünlerinin işleme ve muhafazalarında, muz olgunlaştırma sistemlerinde, patates ve soğan depolama sistemlerinde, tavuk (her türlü kanatlı) kesimhanelerinde, süt ve süt ürünlerinin muhafazası gibi bir çok geniş kullanım alanına sahiptir.
Geçmişe baktığımızda gıdaları muhafaza etme ihtiyacının insanlık tarihi ile başladığını görebiliriz. Bu alanda teknolojinin hızla gelişmesine bağlı olarak zamanla ilerleme kaydedilmiştir. Bugün insanlığın en önemli problemi açlık tehlikesidir. 2018 BM raporu gösteriyor ki bugün yer yüzünde 821 milyon kişi açlık tehlikesi altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu durum, Gıda ürünlerinin ve gıda maddelerinin daha iyi değerlendirilmesini, israfın önüne geçilmesini ve besin değerlerindeki kaybın en aza indirgenerek muhafaza edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu duruma ek olarak da, gıda ürünlerinin lezzet ve dış görünümlerinin de mümkün olduğunca korunması gerekmektedir. Özellikle taze meyve ve sebzelerle et ve et ürünleri, kanatlı ürünleri, su ürünleri, deniz mahsulleri, süt ve süt ürünlerinden üretim sonucu elde edilen maddelerin bozulmadan, tazeliğini ve dış görünüşünü koruyarak kullanım anına kadar bir müddet muhafaza edilmesi en iyi şekilde kurutmak, salamura işlemi uygulanarak saklamak, konserve etmek ve dondurarak muhafaza etme tekniği ile mümkündür.
Bütün muhafaza yöntemleri, gıda kalitesinin ve besin değerlerini en üst seviyede korumaya dayanmaktadır. Ancak gıdalar ürünleri gerek kurutma ve gerekse salamura ya da konserve etme sırasında vitamin kaybına uğrarlar. Bunların arasında dondurarak muhafaza etme ise gıdanın uğradığı kalite ve vitamin kayıplarını en aza indirgeyebildiğimiz yöntemdir.
Endüstriyel ve ticari anlamda gıdaları korumayı düşündüğümüzde, aklımıza gelen ilk çözümlerden biri bir soğuk hava deposu veya soğuk bir odadır. Detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.