Atlas Soğutma

Sıcak Havalarda Besin Zehirlenmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Günümüzde sıcaklık değerlerinin normal koşullardan daha yüksek olmasıyla tüketilen besinlerde zehirlenmeler sıklıkla görülebilmektedir. Besin zehirlenmesi bakteriler, parazitler ya da virüsler gibi zararlı organizmaların bulaştığı besinlerin yenilmesiyle ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Besinlerde var olan mikroorganizmalar ısı değerlerinin artması ile bulunulan ortamda hızla çoğalarak salgılanan toksin maddesiyle besin zehirlenmesine sebep olmaktadır.


Dolapta saklanılması gerektiği halde saklanılmayan besin çeşitleri, (en fazla 1 veya 2 saat) açıkta kaldığı durumlarda, yapısı bozulan gıdaların tüketimi sonucunda da zehirlenmeler meydana gelmektedir.

Hangi Besin Türleri Zehirlenmelere Yol Açmaktadır?

1- Bitki çayları,
2- Temizlenmemiş sebze ve meyveler,
3- Yumurta ve kümes hayvanları,
4- Soğuk yemekler ve dışarıda tüketilen salatalar,
5- Et veya et ürün çeşitleri (dana eti, tavuk ve birçok hayvansal et çeşitleri)
6- Artan hava sıcaklığı sebebiyle çoğalan mikroorganizmalar besinleri bozmaktadır. Bu durumda beraberinde hayvansal ürünlerden elde edilen yiyecek veya içeceklerde bozulma meydana gelmektedir. Pasta, dondurma, krema, sütlü içecekler örnek olarak gösterilebilir.
7- Sıcak hava koşullarıyla beraberinde sinek ve böceklerinde çoğalmasıyla, gıdaların bozulmasına olmasına neden olur. Örnek olarak kabuklu deniz ürünleri ve mantarlar gösterilebilir.

Gıda Zehirlenmelerine Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

1- Gıdaları kapalı olarak muhafaza edebilmek,
2-Besinleri sıcak hava şartlarında, soğuk alanlarda muhafaza etmek,
3- Kullanılan mutfak malzemelerinin temizliğine dikkat etmek,
4- Pastörize işlemi uygulanan süt ürünlerini tüketmemeye özen göstermek,
5- Hayvansal gıdaları çiğ tüketmemek, örneğin yumurta vb. ürünleri,
6- Et ve et ürünlerinin az pişmiş veya farkı derecelendirilmiş şekilde tüketmemek,
7- Ambajlı olan ürünler açıldığından kısa süre içerisinde tüketilmesini sağlamak,
8- Besinlerin temizliğine dikkat etmek,
9- Dolaptan çıkarttığınız besinleri kısa süreli ısıtarak tüketmek ve uzun süreli kaynatılan yiyeceklerin besin değerleri azaldığının bilincinde olmak.
10- Meyve ve çiğ tüketilen besinleri yıkayarak tüketmek.
11- Günlük hazırlanan yemeklerin ve gıdaların, uygun koşullar altında buzdolabında saklanması,
12- Dışarıdan alınan yiyeceklerin son kullanma tarihlerine ve saklama şartlarına bakılarak alınmalıdır.
13- Et, süt, yumurta ve balık açıkta kesinlikle kalmamalı ve temiz bir şekilde gerekli hava koşullarında saklanmalıdır. Çünkü bu besinlerin mikroorganizmaları hızla çoğalarak besini bozabilmektedir.
14- Evinizde veya dışardan aldığınız dondurulmuş olan gıdalar buzdolabında ya da mikrodalga fırınında çözülmelidir.
15- Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı ambalajlayarak muhafaza edilmelidir.

Besin zehirlenmelerinde dikkat edilmesi gereken noktalar; besini üretim ve tüketim tarihinden başlayarak, hangi koşullarda piştiğine, tüketildiğine, saklandığına ve hangi sıcaklık değerinde saklanması gerektiğine, artan besinin ambalajlanıp muhafaza edilmesi gibi daha pek çok noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Besin zehirlenmesi durumunda belirtiler genellikle; Şiddetli bulantı ve kusma hali, sebepsiz meydana gelen ishal halleri, baş ağrıları vb. gibi belirtiler göz önünde bulundurularak, 2 veya 3 gün içerisinde kendiliğinden gerilediğinde herhangi bir tedavi süreci gerektirmez. Ancak bu dönemlerde vücudunuz zehirlenmeye karşılık olarak ishal ve kusma gibi belirtiler göstereceği için bol miktarda su ve yağsız sıvı tüketimi yapılması gerekmektedir. Şikayetleriniz artarak devam ettiği durumlarda tıbbi olarak destek almanızda fayda vardır.

Kısacası, son zamanlarda görülen enfeksiyon hastalıklarının çoğu besin zehirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Besinlerde var olan mikroorganizmaların, üretiminden tüketime kadar geçen sürede sıcak hava şartlarının etkisiyle besinlerin bozulmasına neden olmaktadır. Alınan ve tüketilen gıdaları daha uygun koşullarda ve gerekli alanlarda muhafaza ederek bu riski ortadan kaldırabilirsiniz. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.