Atlas Soğutma

Peynirin Tarihçesi & Peynirin Soğuk Deposunda Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?

Peynirin tarihçesi, arkeolojik bulgulara göre en eski M.Ö. 5000 yıllarına dayanmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda bulunduğu yer olarak Orta Asya ve Avrupa fikirleri ortaya atılmıştır.

Peynir üretimi ilk defa Orta Asya’dan göçebe yaşam süren Türkler tarafından yapıldığına dair bilgileri mevcuttur. O dönemlerde gıda muhafaza ve saklama koşulları günümüzdeki kadar gelişmiş olmadığından yiyeceklerin muhafaza edilebilmesi için hayvan derisi ve iç organları kullanılmaktaydı. Bu muhafaza ve saklama yöntemleri sırasında peynirin elde edildiğine dair de teoriler ortaya atılmıştır.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte gıdaların muhafazası ve saklama koşulları daha kolay ve sağlıklı hale gelmiştir. Gıdaların kullanım ömürlerinin uzatılmasının bir yöntemi de soğuk hava depolarıdır.


Peynirin Soğuk Deposunda Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?  

Peynir çeşitlerine göre saklama koşulları 2 şekilde ele alınmaktadır.  

- Olgunlaşma aşamasında soğuk depolama

- Olgunlaşmış peynirin muhafazası amacı ile soğuk depolama  

Yapılan araştırmalar doğrultusunda uzmanlar peynirin +2 ile +4 °C aralığında, ışıksız bir ortamda muhafaza edildiğinde daha uzun ömürlü olduğunu tespit etmişlerdir. Süt ve süt ürünleri satın aldığımızda ambalajlarında belirtilen saklama koşulları mutlaka okunmalı ve bu koşullara uyulmalıdır.

En İdeal Peynir Saklama Koşulları  

- Peynir, cam, metal ya da seramik bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir.

- Derin dondurucuda kesinlikle saklanmamalıdır.

- Buzdolabında saklanıyor ise kendi ambalajında saklanmalıdır.

- Peynir, dilimlenmeden saklandığı sürece daha uzun ömürlü olacaktır. Çünkü dış ortamla teması en aza indirerek bozulma riski azaltılmış olur.

- Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmamalıdır, su ile teması lezzet ve aromasını kaybetmesine neden olur.

- Marketlerde satılan burgu, krem vb. peynir çeşitlerinin ambalajı açıldıktan sonra kendi sularının içinde bekletilmeleri gerekmektedir. Böylece uzun bir süre besin değeri kaybolmamış olur ve peynirin olgunlaşma süreci de devam etmiş olur.  

Peynirlerin depolama alanlarında saklama ömrü, peynir çeşidine göre farklılık göstermektedir. Beyaz peynir olarak düşündüğümüzde +5 °C’de saklanan peynirlerin ömrü 1-12 ay olabiliyorken, +15 °C’de saklanan peynirlerin ömrü 3 hafta ile 9 ay arasında farklılık gösterebilir.

Sonuç Olarak,

Süt ve süt ürünleri diğer gıda gruplarına göre daha hızlı bozulma göstereceğinden muhafaza kısmında daha hassas davranılmalıdır.

Atlas soğutma ailesi olarak soğuk depolarda kullanılan ürünlerimiz ile gıdaların ömrünü sağlıklı bir şekilde uzatmaktayız.