Atlas Soğutma

Balık ve Su Ürünlerinde, Soğuk Hava Deposunun Önemi

Tazelik özellikle yiyecek konusunda ve bozulmaya müsait olan ürünler için oldukça önemli bir konudur. Günümüzde tazeliğini kaybetmeden tüketilen ürün sayısı neredeyse imkansız hale geldi. Bunun önüne geçmek için de birçok farklı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler kimi zaman ürünü anlık tüketmenin yanında bazen de teknik ve uzun vadeli düşünülerek alınan önlemlerdir. Soğuk hava depoları bu konuda alınan önlemlerin başında gelmektedir.


Bu yazımızda Balık ve Su ürünlerinde, soğuk hava deposunun önemini sizlerle yakından inceleyeceğiz ve aşağıdaki başlıklar hakkında bilgiler vereceğiz.

- Su Ürünlerinde Tazeliği Koruyacak Tedbirler Nelerdir?
- Su Ürünlerinde Soğuk Hava Deposunun Önemi
- Soğuk Hava Deposundaki Aşamaları Nelerdir?
- Depolama Öncesi İşleme ve Depolama İçin Hazırlık Aşamaları
- Su Ürünlerinin Kalitesini Belirleyen Faktörler

Su Ürünlerinde Tazeliği Koruyacak Tedbirler Nelerdir?

Su ürünleri işleme ünitelerinde hijyen ve sanitasyon gerek insan sağlığı gerekse işletmelerin güvenliği ve devamlılığı açısından önemlidir. 

Taze tüketilecek balıklar yakalanmalarını takiben en kısa ve en uygun koşullarda tüketiciye ulaştırılmalıdır. Çünkü kısa bir zamanda tazeliklerini kaybederler. Herhangi bir işleme tekniğiyle işlenecek balıklar, en taze olduğu anda işlenmeye başlanmalıdır. Çünkü işleme süresince oda sıcaklığı veya oda sıcaklığının biraz altında bir süre kalarak işlenir. Bu işlemler sırasındaki geçen sürede balık kokuşmamalıdır. Balık tazeyken işlenmeye başlanmalı ve işleme sırasında kokuşmayı engelleyici tüm tedbirler alınmalıdır.

Su ürünleri tazeliği uzun süre muhafaza edilmesi için bazı aşamalardan geçirilmelidir. Su ürünlerinin yapısından dolayı etlere oranla daha hızlı bozulmaktadır bu sebepten dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.Muhafaza aşamasında bazı teknikler mevcuttur. Uzun yıllardır kullanılmakta olan kurutma, tuzlama ve tütsülemeden başlayarak günümüzde en yaygın kullanılan konserve, soğutma, dondurma, paketleme, modifiye atmosfer paketleme teknolojileri gelişmiştir.

Burada ki amaç, raf ömrünü uzatmak balığın yakalanma zamanı dışında pazara sunulabilmesi ve ürünün tutulduğu yerlerden ülkenin diğer kesimlerine kadar bozulmadan tüketiciye ulaştırılmasıdır.

Tüketiciye ulaşana kadar tazeliğini, güvenliğini ve besin değerini koruması önemlidir.Dondurulmuş ürünlerin raf ömrü 9 ay ile 2 yıl arasında değişir. Yağsız balıklar yağlı balıklara göre daha uzun raf ömrüne sahiptirler.

Balığın tazeliğini korumak için en önemli koşullar temizlik, ortamı soğuk tutma ve hızdır.

Su Ürünlerinin Kalitesini Belirleyen Faktörler


- Uygun saklama sıcaklığı
- Ürünün dehidrasyondan korunması
- Ürünü dondurma hızı
- Ürünün depoya kadar ki olan ulaşımında soğuk zincirlemenin korunması

Soğuk zincirin önemini sizler için Soğuk zincir nedir, nerelerde kullanılır ile ilgili blog yazımızda inceleyebilirsiniz.

Projenize uygun soğutma üniteleri kurarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.